четверг, 24 ноября 2016 г.


 І перший млинець був не глевким,
а другий - тим паче!



Коли рік тому радомишльські культармійці порадували земляків тріумфальною прем’єрою вистави «Фараони»,вдячний глядач подумки чекав на продовження. Втім успіх першої спроби,що виявилась напрочуд вдалою,надихнув на нову театральну постановку і самодіяльних митців.
І ось у слід за знаною п’єсою О.Коломійця наші аматори сцени постановили і винесли на суд радомишлян не менш культовий твір – комедійну виставу М.Старицького «За двома зайцями». Її  прем’єра дала місту чудовий зачин кількаденної вервечки свят і вихідних.
Як і торік,зал Будинку культури знову був заповнений по вінця. З одного боку глядач хотів побачити сценічне втілення відомої п’єси «по-радомишльському»,з іншого – оцінити акторську гру своїх друзі,рідних і знайомих у добре знаних образах дійових осіб.
Врешті й те,й інше заслуговує схвальних та вдячних слів і відгуків. Хоча перегляд вистави підтвердив давню істину,що літературні твори,як і драматургічні,слід сприймати в оригіналі,а не в кіно екранізаціях. Бо,скажімо,широко знана кіно версія п’єси М.Старицького знята лише за її мотивами,хоча,звісно,надзвичайно своєрідно і талановито. Тож її постановка на радомишльській сцені дала змогу багатьом доторкнутися до авторського оригіналу.
Водночас,усвідомлюючи шалений успіх фільму у глядачів усіх поколінь,радомишльські митці озвучили свою виставу музичними та іншими звуковими фрагментами улюбленої кінокомедії.
І ніби підтверджуючи народну любов до дійових осіб п’єси,їхню пізнаваність та типовість,попри роки і звичаї,головний герой Свирид Голохвостий(Сергій Галицький) зі своїми «корешами»(Ігор Машкевич та Сергій Колісник) зійшов на сцену з народу – глядачевого залу,і так само під завісу вистави «пішов у народ»,діставши чергову порцію оплесків та овацій. Пізнаваною й типовою як для теперішніх часів була й дівоча компанія Проні Прокопівни(Наталія Косатенко) з манірними подружками(Вікторія Ковальчук,Людмила Корзун)


Звичайно,не варто переповідати всім добре відомий сюжет твору. Режисер  вистави Ольга Йосипенко зуміла вправно зберегти й витримати його класичну лінію,враховуючи обмежені сценічні та матеріальні можливості. П’єса від першої до останньої дії тримала в тонусі і виконавців,і глядачів. І зал відреагував на характерне видовище належно – бурхливими і тривалими оплесками,підбадьорюючи ними кожного персонажа й виконавця.


А ними цього разу з названими вище головним дійовим людом та їх друзями були – подружжя Сірків(Олександр Кобилинський,Валентина Третяк),Химка(Надія Фещенко),Лимариха(Ольга Йосипенко),Галя і Степан(Наталія Бродовська,Сергій Катерленко),Марта(Галина Гуляєва),Устя(Галина Литвинчук),Меронія(Вікторія Мосійчук). Звукорежисер вистави – Микола Лисак,костюмер – Ольга Стеценко. Отаким гуртом підготували(до речі,самотужки творили декорації,костюми,оздоблення) та подарували родомишлянам  неповторне і захоплююче сценічне видовище. А,враховуючи досвід,радомишляни сподіваються на його продовження вже не лише з надіями,а й з упевненістю.









1 комментарий: